Flag Counter

zondag 13 september 2020

Karnen

Naast de verschillende onderdelen voor het maken van kaas wil ik ook een karn toevoegen. Wat is een karn en waar gebruik je deze voor....

Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht, 
waardoor er luchtbellen in de room komen. 
Die luchtbellen doen de vetmembraampjes in de room breken. 
De vetdeeltjes klontereen samen en scheiden zich af van de karnemelk. 
Uit het vet wordt boter bereidt. 
Vroeger werd dit met de hand gedaan door de room urenlang 
met de hand te stampen in een stootkarn.


Later kwam de karnton of boterton in gebruik: een horizontaal gemonteerde houten ton die met een zwangel kon worden rondgedraaid. De ton werd (max) voor 2/3 gevuld met melk. Door het draaien maakt de melk een vallende beweging in de ton, waardoor de room komt bovendrijven.

De boter wordt uit de container verwijderd en opgeslagen. De overgebleve zure vloeistof wordt gedronken als karnemelk.

Tegenwoordig wordt de karnemelk gemaakt in de zuivelfabriek en is het geen bij-product meer van de boterbereiding.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten